wtorek, 22 maja 2012

Przepis na kiczeri - lekkostrawne danie z ryżu i soczewicy

Kiczeri to tradycyjne danie ajurwedyjskie, stosowane przy oczyszczaniu organizmu z toksyn . Jest to potrawa lekkostrawna i odżywcza. Polecam gorąco!

Składniki
1/2 szkl ryż basmati
1/2 szkl czerwona soczewica lub fasolka mung
2 marchewki
przyprawy w ziarnach: kminek rzymski, czarnuszka, czarna gorczyca, kozieradka
przyprawy w proszku: kurkuma, kolendra, pieprz ziołowy, starty świeży imbir
masło ghee (klarowane)


Przygotowanie
Namoczyć ryż i czerwoną soczewicę przez 30min. Odcedzić i odstawić do odsączenia na 15min. Do garnka wlać trochę masła ghee, rozgrzać. Wrzucić przyprawy w ziarnach - prażyć przez ok. 2min, aż wydzieli się zapach. Dodać przyprawy w proszku i świeży imbir dusić przez 40sek. Wrzucić marchew pokrojoną w drobne słupki i dusić przez 3min. aż trochę zmięknie.
Ryż i soczewicę dodać do marchwi z przyprawami, wymieszać i zalać wrzącą wodą, tyle by zakryła całość na ok 2cm. Posolić, dodać natkę pietruszki i dusić na małym ogniu przez 15min. Odstawić na 5-15min i podawać.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz